Ο Σύλλογος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βελονάδων, ιδρύθηκε από κατοίκους του χωριού, τον Μάρτιο του 1999. Αριθμεί 110 μέλη και συμβάλλει ανάλογα με τις δυνατότητές του στην ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου, στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους κατοίκους και στην δραστηριοποίηση τους όχι μόνο σε πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βελονάδων έχει δημιουργήσει παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα, χορωδία, τράπεζα αίματος, δανειστική βιβλιοθήκη, λαογραφικό μουσείο και έκθεση φωτογραφίας.

Από το 2010, στεγάζεται και δραστηριοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Βελονάδων, ένα ομολογουμένως όμορφο και πρόσφατα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο. Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει με τον τρόπο του, ώστε ο Σύλλογος να δημιουργεί όλο και περισσότερα πράγματα...


Ένα κτίριο, μια ιστορία γεμάτη συγκίνηση για τους κατοίκους των Βελονάδων. Το οικόπεδο στο οποίο είναι χτισμένο το κτίριο, ανήκε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (εκκλησία της Ενορίας Αγίας Τριάδος Βελονάδων). Εικάζεται πως ο κάτω όροφος (ισόγειο), χτίστηκε κατά την εποχή της Ενετοκρατίας στο νησί και λειτούργησε σαν βιοτεχνία επεξεργασίας σταφυλιών και παραγωγής τσίπουρου (ο Βελοναδίτικος κάμπος ήταν γεμάτος αμπέλια). Η τοποθεσία έχει το όνομα "Μηχανή" ακόμη και σήμερα, λόγω της λειτουργίας αυτού του μικρού εργοστασίου.

Το 1925, το Κοινοτικό Συμβούλιο Βελονάδων, με πρωτοβουλία του και με προσωπική εργασία των κατοίκων, αποφάσισε να χτίσει τον επάνω όροφο, ο οποίος λειτούργησε σαν Δημοτικό σχολείο από το 1930 έως και το 1991, όπου κρίθηκε ακατάλληλο από τις αρχές.

Στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, από το 1942 και μετά, χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος συγκέντρωσης του ΕΑΜ, με πολλές συνελεύσεις από άτομα από όλη την Ελλάδα, ως έδρα του εφεδρικού ΕΛΛΑΣ. Επίσης, ένας από τους χώρους του λειτούργησε ως μαγειρίο και χώροι που έτρωγαν τα παιδιά κατά την περίοδο της αμερικάνικης βοήθειας. Οι προσπάθειες αναπαλαίωσης ξεκίνησαν από το 1993 και έκτοτε η κάθε τοπική Αυτοδιοίκηση και η εκκλησιαστική ενορία με διάβημα προς τη Μητρόπολη, προσπαθούσε να βρει λύση. Τελικά το 2004 δόθηκε από την Μητρόπολη της Κέρκυρας στον Δήμο Εσπερίων για αναπαλαίωση για μια περίοδο 25 ετών, ώστε να δημιουργηθεί το Πολιτιστικό Κέντρο Βελονάδων.

Ο Σύλλογος μας στεγάζεται σε αυτό από το 2009 και δραστηριοποιείται μέσα σε αυτό μέχρι και σήμερα.

Βρείτε μας στο χάρτη

Ενεργά Θέματα Συζήτησης

Διαφημίσεις